Одяг з яскравими принтами вже декілька років поспіль набирає шаленої популярності. Футболки, худі, світшоти, куртки з різними написами та зображеннями впевнено зайняли своє місце в чоловічих, жіночих та дитячих гардеробах. Демократичний одяг з дизайнерськими малюнками та слоганами – це один зі способів самовираження, а інколи й самоідентифікації, особливо, коли мова йде про національні символи. Розказати всім про свої музичні смаки, оголосити свої життєві принципи чи літературні уподобання може вільна людина, що відчуває себе особистістю. Зі створення авторської футболки з принтом іноді починається творчий шлях справжнього художника. Принти з логотипом і корпоративною символікою теж актуальні, але вони виконують дещо іншу функцію.



Типи принтів, що наносять на одяг

Кожен хоче бути оригінальним і слідувати актуальній моді. Інколи, щоб не втратити власну індивідуальність, доводиться йти на компроміси. Якщо вам не подобається фасон моделі чи колір тканини, можливо, вибраний вами принт залагодить проблему?

Стильний малюнок чи візуалізоване життєве кредо, зроблені професіоналами, перетворюють звичайну футболку в ексклюзивну річ.

Якщо аналізувати модні тенденції, то зараз серед принтів найчастіше використовують:

  • патріотичні символи – це може бути герб, прапор України або УПА. Одяг з українським принтом популярний не лише у нас в країні, а й далеко за її межами;
  • написи – короткі афоризми, жартівливі фрази, іншомовні ідіоми;
  • принти козацької тематики – портрети козаків та атрибутика (клейноди, шаблі, хоругви);
  • анімалістичні малюнки – класичні й стилізовані зображення звірів популярні завжди;
  • казкові персонажі, герої мультиків та аніме – найчастіше такі картинки прикрашають дитячий одяг з принтом;
  • супергерої коміксів – ця тематика найцікавіша підліткам;
  • фруктові принти – ягідно-фруктова тематика в тренді, колекції відомих дизайнерів прикрашені апетитними картинками з малиною, полуницею, вишнею, бананом чи кавуном, виглядають апетитно;
  • квіткові зображення – ця тематика ніколи не вичерпає своїх можливостей. Квітковий орнамент на одязі має безліч варіантів. Футболки та худі з квітковим декором рекомендують компонувати з однотонним низом співзвучної гами;
  • 3D-зображення – ці інноваційні рішення поза конкуренцією.

 

Футболка жіноча Lioness чорна - 03581

Оригінальна футболка з 3D зображенням, з цікавим написом чи патріотичною символікою стане справжньою родзинкою вашого гардероба. Особливо виграшно виглядає об’ємна картинка на дизайнерських футболках та худі, вона просто приковує до себе погляди перехожих.

Написи на принтах привертають увагу не тільки якісним виконанням, а й змістом. Оригінальність виразу теж додає певні відтінки для сприйняття образу в цілому. Для написів використовують контрастні футболки. Якщо букви чорні, то одяг повинен бути білого або світлого кольору. Ефектно й красиво виглядають написи білим на чорному.

Окремо стоїть лінійка одягу з логотипами та корпоративною символікою. В цьому випадку мова йде не тільки про креативність, а про якість принтів та точне передання корпоративних кольорів.

 

Світшот з принтом З козаком білий - 01168102/145(SOLS)

На який одяг наносять принти

Щоб створити авторську модель з ексклюзивним дизайном, необхідно вибрати якісну однотонну річ з нанесенням принта одним з вибраних способів, наприклад, методом шовкографії. Успішно роблять принти на замовлення спеціалізовані студії, художні майстерні, відомі дизайнери одягу. Величезний вибір якісного одягу з принтами різної тематики в інтернет-магазині Одежа.

 У нас можна вибрати принти на якісних:

Перед вибором одягу з принтами важливо врахувати кілька основних критеріїв. Потрібно точно знати, хто буде носити цей одяг – чоловік чи жінка, дорослий чи дитина, молода людина чи особа старшого віку. Також важливо, щоб підібрана річ ідеально сиділа на фігурі. Для цього варто скористатися розмірною таблицею. Наші футболки, світшоти та худі з принтами представлені моделями різного розміру.

У нас є варіант футболки Family look – одяг з новорічним принтом для всієї сім’ї. Звичайно, свято може бути й не календарним, а особистим – день народження, річниця весілля, ювілей когось із членів родини. В сімейні комплекти входять футболки або худі різного розміру з однаковим або тематично близьким принтом.

Футболка жіноча Фемелі лук Папа та мама люблять дитину чорна - 11502

Методи нанесення принтів

Виробники одягу з принтами застосовують декілька сучасних способів нанесення, які гарантують прекрасний результат. Якісна тканина й професійне нанесення зображень дозволяють отримати одяг з принтом, що не уступає авторським виробам. Найчастіше принти наносять, використовуючи 4 сучасні методи:

  • термотрансфер;
  • сублімацію;
  • шовкографію;
  • цифровий друк.

Всі технології мають свої плюси й мінуси, але кожен метод дозволяє створити на текстилі справжній шедевр.

Термотрансферний друк на текстилі

При використанні термотрансфера малюнок або напис наноситься на поверхню за допомогою спеціального носія. Його роль може виконувати папір або плівка. На текстиль зображення переноситься й закріплюється термопресом. Термотрансферний друк не потребує дорогого обладнання, для нього необхідні: принтер, трансфер та термопрес. Цей метод нанесення принтів дуже поширений.

Алгоритм друку методом термопереноса:
  • вибране зображення переноситься на папір або плівку, малюнок видруковують у дзеркальному вигляді;
  • одяг кладуть на спеціальну плиту, що є нижньою частиною трансферу;
  • зображення викладають зверху на тканину картинкою вниз;
  • малюнок притискають пресом (верхньою частиною пристрою) до одягу і витримують певний час;
  • підіймають прес, принт готовий.

 



Метод термоаплікації можна використовувати на будь-яких натуральних і синтетичних тканинах. Принти виходять яскравими як на світлих, так і на темних речах.




Шовкографія або трафаретний друк

Шовкографію використовують при друкуванні великих колекцій. Для принтів виготовляють шаблони, за допомогою їх роблять малюнки на текстилі. Спочатку створюють макет зображення і розбивають його за кольорами. Для кожного кольору роблять окремий трафарет, які потім підрівнюють на верстаті.

При перенесенні малюнка на одяг, футболку розкладають на столі й фіксують клеєм. Зверху встановлюють раму з трафаретом у вигляді дрібної сітки. Ракелем наносять фарбу на тканину і продавлюють її через сітку. Відбиток сушать. Якщо малюнок вийшов недостатньо яскравим, наносять ще один шар фарби. Наступний колір наносять, використовуючи новий шаблон. Після нанесення всіх кольорів одяг з принтами відправляють до сушильної камери.

Головна перевага трафаретного друку – всі зображення, зроблені таким способом, дуже довговічні. Барвники на текстилі не вимиваються водою й не вигорають на сонці. Недолік у шовкографії тільки один – технологія потребує багато часу для виконання, тому її застосовують при створенні великої кількості одягу з принтами.


Футболка жіноча Саксофон біла - 11386
Метод сублімації

Сублімаційний друк, як і термотрансфер, потребує використання проміжного носія – спеціального паперу. Також використовують термопрес, але технологія нагріву відрізняється. При сублімаційному друкуванні фарби повинні бути у твердому вигляді. Різке підвищення температури до 200°C сприяє різкому переходу пігментів в газоподібний стан, минаючи рідку фазу. Кольоровий газ потрапляє на тканину. Процес проходить під контролем комп’ютерної програми.

Щоб принт вийшов ідеальним, зображення видруковують на папері у дзеркальному вигляді. Текстильний виріб кладуть в термопрес і натягують так, щоб на поверхні не було складок. Малюнок на тканину кладуть лицьовою стороною вниз. Прес закривають і включають на одну-дві хвилини.

Особливість технології полягає в тому, що сублімаційні чорнила краще використовувати на синтетичних матеріалах. Найкраще – поліестер 100 %, чим більше його буде в складі тканини, тим виразнішим буде принт. Сублімація – це екологічний друк, фарби на одязі не роблять тканину грубою. Вироби для сублімаційних пігментів повинні бути білими. 

Прямий друк

При використанні цього найсучаснішого методу нанесення друк відбувається без проміжних шарів паперу і допоміжних трафаретів. Для роботи потрібний широкоформатний струменевий текстильний принтер і якісні пігменти, виготовлені на основі оксидів металу.

У графічному редакторі створюють потрібне зображення. Щоб пігмент лягав рівно, тканину обробляють спеціальними засобами й поміщають її в принтер. За допомогою принтера фарба наноситься безпосередньо на тканину. Після нанесення готове зображення висушують і закріплюють.

Цифровий прямий друк дозволяє отримувати принти фотографічної точності. Головний недолік технології – висока собівартість. Для цього варіанту підходить будь-який одяг, пошитий з якісної бавовняної тканини. Також підійде варіант бавовна 95% і 5% лайкри або еластану. Більше синтетики в складі тканини не рекомендують, бо на такому одязі не буде триматися фарба.

Переваги прямого друку:

  • одяг з принтами витримує понад 60 циклів прання;
  • можна замовити різні спецефекти – глянець, плавні переходи кольорів;
  • картинка з фарбою на тканині пропускає повітря.

Метод підходить для принтів на одязі різного кольору, але найкраще малюнки друкуються на білих речах. Щоб зробити принт прямим друком на футболку чи світшот темного кольору, потрібно підготувати поверхню

Футболка чоловіча З червоними кедами чорна - 11500
Який спосіб кращий?

Кожна технологія може бути кращою для конкретного типу футболок з принтом:

  • за допомогою шовкографії друкують не тільки звичайні, а й 3D-картинки, флуоресцентні та світловідбивальні елементи й написи;
  • шовкографію вигідно вибирати для виготовлення великої кількості одягу з принтами;
  • термотрансфер має низьку собівартість, такі принти роблять дуже швидко.
  • для термотрансферного друку підходять будь-які типи тканин – натуральні, синтетичні, напівсинтетичні;
  • сублімаційний друк можна застосовувати тільки на виробах білого кольору. На темні тканини сублімаційні чорнила не наносять, потрібна світла основа;
  • прямий цифровий друк дає дуже якісні та найбільш довговічні зображення на білих матеріалах, але його можна застосовувати й на кольорових;
  • на кольорових тканинах прямий друк створюють після нанесення під принт білої фарби й праймера.

 

Догляд за одягом з принтами

Одяг з принтами можна прати вручну або в автоматичній пральній машині. Щоб малюнки не втратили колір і не потьмяніли, необхідно звертати увагу вибір режиму прання. Виробники рекомендують делікатний режим прання з температурою води до 40 градусів. Не слід використовувати засоби, до складу яких входить відбілювач. Детальніше про догляд за одягом з принтами читайте у в нашій статті.

Якщо дотримуватися цих простих порад, то одяг з принтами легко витримує багаторазове прання, не змінюючи свій зовнішній вигляд. Називають показники 50-60 раз, залежить від методу нанесення.

Також важливо правильно прасувати одяг з принтами. Футболки, світшоти чи худі потрібно прасувати тільки з виворітної сторони й не торкатися праскою ділянки, де нанесено зображення. Для збереження якісних принтів цих рекомендацій достатньо.